Supply Chain Council of European Union | Scceu.org
Operations

A disused factory becomes an office with a landscaped bamboo roof terrace

Located in Shenzhen, China, the If Factory utilizes a sustainable design that transforms an old and disused factory into a creative mix of office spaces. While the heart of the building contains a public stairway with an inclusive view of the inside, the landscaped bamboo roof terrace is an even more impressive token of the project’s combination of sustainability and community.

Continue reading below

Our Featured Videos

rendering of gridded facade of office building with a green roof

Rather than demolish the original factory before rebuilding the office space, a project that would require extensive resources and environmental strain, the architects at MVRDV set out to renovate instead. The result is a celebration of old and new, with a simple focus on cleaning out the original building while reinventing the older components of the structure.

Related: An old Brooklyn sugar refinery becomes creative office spaces

rendering of lobby with wood table and colorful art

For example, the architects chose to use new, transparent painting techniques to prevent the older spaces from further aging. This results in the important preservation of the original building’s history and exposed concrete frame while maintaining more modern principles of sustainability and the circular economy. New walls and balconies are made of glass. In an effort to promote exchanges between colleagues, the exterior walls are set back from the building’s frame to allow for circulation.

rendering of hallway with colorful tiled floors and elevators along one wall

The grand staircase is made of wood to separate the design from the surrounding concrete and glass, and it weaves its way artistically between each floor. MVRDV included windows built into the staircase so that workers can peek into other offices as a commitment to transparency and collaboration.

rendering of staircase lit up by neon signs

The public roof terrace, known as “The Green House,” includes a green bamboo landscape that is arranged to form a natural maze. This unique design intentionally divides the rooftop into different sections that all contain different programming, including a dance room, a dining area and space for reading, aimed at relaxation and community.

+ MVRDV

Via ArchDaily

Images via MVRDV

Related posts

Samsung confirms coronavirus case at South Korean factory

scceu

Celebrate Rock ‘N’ Roll High School’s 40th anniversary with Shout! Factory and The A.V. Club

scceu

Factory Automation (FA) Market Comprehensive Study With Key Trends, Major Drivers And Challenges 2020-2026 – The PRNews Pulse

scceu

Leave a Comment